Så behandlar du torra ögon

Torra ögon kan leda till stora plågor och handikapp i vardagen för den som drabbas. I Sverige har ungefär 20 procent av befolkningen torra ögon och 800 000 får allvarliga problem.

Hur känns det att ha torra ögon?

– Det kan innebära allt från att man är röd och svullen till att det svider, kliar, sticker, gör ont när man blinkar och att man ser sämre, säger Fredrik Källmark, medicine doktor och klinikchef för Källmarkskliniken.

Vad beror det på?

Vad beror det på?

Det beror i första hand på underliggande saker som exempelvis hormonella förändringar och sjukdomstillstånd, det är vanligt att patienterna har reumatism, mag- och tarmsjukdomar eller hudsjukdomar. Det kan även bero på kirurgi i ögat och biverkning av vissa mediciner som blodtryckssänkare, antidepressiva och glaukomläkemedel. En sak som är vanligare än man tror är kvalster, de trivs i ögonfransarnas hårsäckar och ögats fettkörtlar.

Det som händer är att körtlarna blir påverkade och börjar fungera dåligt eller helt slutar fungera. När man blir torr förlorar man väldigt mycket av de antibakteriella egenskaperna i tårarna och får lätt infektioner. Det kan till exempel leda till sår på hornhinnan som kan utvecklas till permanent nedsatt syn om de inte tas om hand. Då har det gått så långt att infektionerna har satt igång en ond cirkel.

Hur allvarligt kan det bli?

Hur allvarligt kan det bli?

Det varierar från att du inte kan använda kontaktlinser till att du får en sådan irritation att du inte klarar av att ha ögonen öppna och för det mesta måste ligga hemma och blunda, många går sjukskrivna på heltid.

Hur behandlar man?

Först måste man komma till rätta med vilka körtlar som inte fungerar och sedan ta reda på vad som är den bakomliggande orsaken. Det kräver ofta samarbete mellan ögon-, hud- och reumatologmottagningar, med flera.

Hur behandlar man?

För själva ögontorrheten finns det många behandlingssätt beroende på vad som är fel. Det tar tid att bli bra, men man ska inte gå och ha problem i onödan, det finns hjälp att få. Många vill ha en quick fix och tror att ögondroppar ska hjälpa, men det fungerar som huvudvärkstabletter. Att behandla torra ögon med ögondroppar är ingen långsiktig lösning, säger Fredrik Källmark, medicine doktor och klinikchef för Källmarkskliniken.

Hur behandlar man?