Att välja rätt glasögon

Vid val av glasögonbågar finns det några enkla grunder att utgå ifrån. Att matcha glasögonbågen med din hy, hårfärg och din ansiktsform spelar t ex roll. Men naturligtvis påverkar även mode, stil och smak ditt val. Att våga välja ett par glasögonbågar utanför de grundläggande ramarna kan lyfta din stil till en helt ny nivå.

Grunder vid val av färg på bågen

Om din hy är mörk och du har mörkt hår passar du förmodligen bäst i en glasögonbåge i jordiga färger (brun, khaki, beige) eller i ljusa guldtoner. Om din hy däremot är ljusare och du har blont, grått eller svart hår kommer en silverfärgad, grå, röd, lila eller blå båge att passa dig bäst. Personalen på Direkt Optik är tränad att se vad som kan passa dig bäst.

Rätt båge till rätt ansiktsform

Olika typer av ansiktsformer passar generellt bättre med olika typer av glasögonbågar. Men även mode, stil och personlighet påverkar om en båge passar eller ej. 

Ett fyrkantigt ansikte

Ett fyrkantigt ansikte

Ett fyrkantigt ansikte med markerade käkben, en bred panna och fyrkantig käke kombineras bäst med runda och ovala former som mjukar upp de ansiktsdragen.

Rund ansiktsform

Rund ansiktsform

Rund ansiktsform passar oftast inte med en rund båge. En kontrasterande fyrkantig form gör ansiktet mer avlångt och smalt. Det bästa är att välja en båge som är bred eller något bredare än den bredaste delen av ditt ansikte. Avlång ansiktsform, smalt och med samma bredd uppifrån och ner, upplevs kortare med en fyrkantig eller rund båge.

Ett diamantformat ansikte

Ett diamantformat ansikte

Ett diamantformat ansikte med bred käke, smal panna och haka passar med ovala bågar eller glasögonbågar med rundade hörn.

Hjärtformade ansikten

Hjärtformade ansikten

Hjärtformade ansikten med bred panna och smalare haka passar också i pilotmodeller. Ett bra val för dig är pilotmodell eller halvbåge.

Avståndet mellan dina ögon och storleken på ditt ansikte avgör

Matcha storleken på dina glasögon med storleken på ditt ansikte, även om trenden snarare går mot större än mot mindre bågar. Tänk även på avståndet mellan dina ögon och se till att dina pupiller är i mitten av glasen.

Är du osäker på vilken båge du ska välja kan du alltid fråga din optiker om råd, eller ta med någon du litar på som smakråd. I vårt unika erbjudande, 3 för 1, kan du välja bågar ur hela vårt sortiment. Med andra ord kan du välja tre par glasögon i olika modeller och färger.