Kan du fortfarande läsa det finstilta?

Svagt kanske, men eftersom du söker information om multifokala linser misstänker vi att du har problem med att se skarpt på nära håll. Då har du kommit rätt! Vi vet trots allt mycket om ögon, och informerar dig gärna om dem. Här kan du läsa allt du vill veta om progressiva linser.

Vad exakt är progressiva linser?

Vad är progressiva linser, egentligen? Med multifokala kontaktlinser kan du se skarpt på nära håll, mellanavstånd och långt håll, tack vare de olika styrkorna i linsen. I kontaktlinser med närstyrkor intill ögats centrum sitter läsdelen direkt framför pupillen och flyter ut på sidorna av linsen för att ge avståndsseende. Multifokala linser med avståndsseende i centrum har en avståndsstyrka framför pupillen, som övergår till lässtyrka på sidorna. Linserna är tillverade av en speciell typ av plast och är mycket tunna - så tunna att du inte ens känner att du har en lins på ögat.

Så fungerar progressiva kontaktlinser

Eftersom kontaktlinser sitter på ögat och följer med vid ögonrörelser krävs en annorlunda lösning än i glasögon. Vanligtvis är optiken indelad i cirklar på linsytan, med varannan cirkel för avståndsseende och varannan för närseende.

Progressiva kontaktlinser

Vanligast är att lässtyrka ligger på den centrala delen på linsen eftersom pupillen drar ihop sig när man tänder lampan för att läsa och att man då nyttjar den centrala delen av linsen. På långt håll, när pupillen är större, används hela ytan på linsen. Det finns även andra lösningar beroende på pupillstorlek och arbetsuppgifter.

Progressiva kontaktlinser