Att tänka på vid val av solglas

För många är solglasögon en modeaccessoar och en extra detalj för att fräscha upp stilen. Men dess huvudsakliga funktion är förstås att skydda dina ögon mot skadliga UV-strålar. Där finns flera olika solglas med olika egenskaper och färger att välja mellan. Men vad bör du tänka på innan du införskaffar dig ett nytt par? Här informerar vi om vad som kan vara bra att ha i åtanke vid val av solglasögon.

Solglas med UV-skydd

Solglas med UV-skydd

Bra UV-skydd är solglasögonens viktigaste funktion. Solen gör dig glad och ger dig en nyttig dos av D-vitamin, men för mycket sol är tyvärr inte bra för dig eller dina ögon. Långvarig exponering för UV-strålning ökar risken för katarakt, även kallat grå starr. Tyvärr blir denna skada märkbar först senare i livet - inte ens efter en flera månader lång backpackingssemester utan solglasögon kommer skadorna direkt att märkas på hornhinnan. Men när du blir äldre kommer risken för grå starr att öka rejält. Och det vill vi förhindra! Forskning har visat att 20% av alla fall av grå starr orsakas av långvarig och överdriven exponering för UV-strålning.

Det är mycket viktigt att dina solglasögon skyddar ögonen från solens skadliga strålning. Alla solglasögon från Direkt Optik har 95% UV-skydd.

Vad betyder "UV400"?

Kontrollera att dina solglasögon skyddar mot UV-strålning. Ofta är bågar märkta med ”UV400”, vilket innebär att de filtrerar bort den skadliga UV-strålning som vi kan utsättas för. Det kan finnas UV-skydd även i omärkta glas, men det är svårt att själv avgöra det.

Man behöver då ha möjlighet att mäta glaset med ett specialinstrument. Många optiker kan hjälpa till med detta. Ögat har genom sin placering i ögonhålan samt av sina ögonfransar ett ganska bra skydd mot UV-strålning uppifrån, men vi exponeras även genom reflektion i vår omgivning och framförallt från ljusa, blanka ytor såsom snö och vatten i marknivå och då behövs solglasögon.

Uv-skyddade solglasögon med UV400

Skydda ditt barns ögon

Barns ögon är ännu mer känsliga för skadlig UV-strålning än vuxna ögon. Detta beror på att pupillen är större och ögats lins innehåller mindre skyddande pigment. Bra solglasögon utrustade med UV-skydd är därför väldigt viktigt för barn.

Uv-skyddade solglasögon med UV400
Polariserade solglas

Polariserade solglas

Ljus som reflekteras i exempelvis vatten, sand eller snö, kan blända och irritera din ögon. Vanliga solglas skuggar ofta bra, men skyddar inte mot bländning. Polariserade glas förbättrar synen och färg- och djupseendet, liksom skärpan och kontrasterna. Med andra ord är ett par poliserade solglasögon ett utmärkt alternativ till dig som utöver vintersporter, eller tillbringar mycket tid på sjön.

Undvik solglasögon med blå glas. Det blå ljuset riskerar att skada din ögonbotten och därmed ditt centrala detaljseende. Sådana skador är permanenta och läker inte.

Vilken färg ska jag välja?

Solglas finns i olika färger och effekter. Skyddet i glasen är detsamma för varje färg, men olika färger har olika funktioner och egenskaper.

Färgade solglas
  • Grå glas: dämpar ljuset och ger en kall, mer realistisk färgåtergivning. 
  • Bruna glas: minskar bländningar, ger en varmare ton och ökad kontrast. 
  • Bruna/orange glas: ger en klar och kontrastrik syn. Fungerar utmärkt vid bilkörning då de eliminerar irriterande bländningar från mötande bilar. 
  • Gula glas: höjer kontraster, underlättar vid dimma och bidrar till ett bättre mörkerseende. 
  • Gröna glas: blockerar starkt ljus, är kontrasthöjande och känns vilsamma för ögonen. 
  • Rosa glas: ger bra kontrast av objekt mot en blå eller grön bakgrund. Perfekt om du gillar vattensporter eller spenderar mycket tid på och runt vattnet. 


Vi hjälper dig hitta rätt solglas

Hos Direkt Optik finns mänger av solglas i olika färger att välja mellan, för att du ska hitta något som passar dig och din livsstil bäst. Behöver du vägledning i ditt val av solglasögon? Våra legitimerade optiker och erfarna säljare hjälper dig gärna.

Färgade solglas

Kolla in några av våra mest sålda solglasögon