Kontaktlinser för alla

Det finns många olika typer av kontaktlinser. Valet är ditt med utgångspunkt av resultaten från synundersökningen. Det finns kontaktlinser som du byter varje månad, vilka måste rengöras dagligen med en speciell rengöringsvätska och det finns andra linser som du byter varje dag. Båda typerna finns även som silikonhydrogellinser som är ännu bekvämare att använda.

Endagslinser

Endagslinser

Allt fler kontaktlinsbärare använder endagslinser. Fördelen är att du tar nya kontaktlinser ur förpackningen varje dag och du behöver inte rengöra de som använts. De är bara att slänga. Endagslinser levereras vanligen i förpackningar med 30 eller 90 kontaktlinser.

Några tillverkare erbjuder även veckolinser. Kontakta din specialist i din Direkt Optik-butik för att få de kontaktlinser som passar dig bäst. Förutom användningsperioden kan även typer av kontaktlinser skiljas åt.

Månadslinser

Månadslinser

De vanligaste kontaktlinserna idag är månadslinser. De levereras vanligen i 6-pack som räcker i ett halvår.

Dessa linser måste rengöras varje dag med en speciell rengöringsvätska och ska förvaras i ett särskilt etui när de inte används.

Toriska och progressiva kontaktlinser

Toriska och progressiva kontaktlinser

Även om du lider av astigmatism eller behöver korrigering för lång- eller närsynthet, har du möjlighet att använda kontaktlinser.

Många varumärken innehåller ”toriska” (för astigmatism) och progressiva versioner av de populära kontaktlinserna.

Linser av silikonhydrogel

Precis som kroppen behöver dina ögon syre. Därför är det viktigt att dina kontaktlinser släpper igenom syre och det är också anledningen till att du inte bör använda kontaktlinser konstant. För en bättre ögonhälsa och för att ge dig möjlighet att använda dina linser under en längre tid, har en ny typ av kontaktlinser nyligen utvecklats nämligen silikonhydrogel-linser.

Linser av silikonhydrogel

Materialet släpper igenom mer än fyra gånger så mycket syre som vanliga linser och ökar samtidigt bekvämligheten. Det innebär att du kan använda dessa linser under längre tid per dag och att de ger lindring för dem som får röda eller torra ögon med vanliga linser. Fråga din specialist om linser av silikonhydrogel i en Direkt Optik-butik nära dig.

Linser av silikonhydrogel