Du tar en snabb titt på din smartphone, för att i nästa sekund leta efter ett bekant ansikte i fjärran. Du kollar GPS:en och tittar upp på vägskyltar. Under hela dagen växlar du med blixtens hastighet mellan att titta på nära och långt håll. Märker du att det inte längre går lika bra för dig? Då rekommenderar vi att du läser vidare. 

Vad är progressiva glasögon?

Vad är progressiva glasögon?

Med progressiva glasögon kan du se bra både på långt och nära håll, då olika styrkor kombineras i ett glas. Beroende på var i glaset du tittar kan du se bra på olika avstånd: på nära håll, mellanavstånd och långt håll - allt detta utan att behöva byta glasögon.

Progressiva glas kallas även multifokala eller varifokala glas. Våra kompetenta optiker tillpassar dina glasögon för att de ska fungera så bra som möjligt i din vardag. Vid handarbete, framför datorskärmen och vid bilkörning. Praktiskt, eller hur?

Vad är skillnaden mellan multifokala och varifokala glas?

Vad är skillnaden mellan multifokala och varifokala glas?

Ingen alls! Multifokala och varifokala glas betyder samma sak, och är båda progressiva glas.

Men hur fungerar de egentligen? I glasen finns en sömlös övergång mellan de olika styrkorna, vilket gör att du enkelt kan växla mellan de olika avstånden.

Läsglasögon kontra progressiva glasögon

Att många människor i 40-årsåldern börjar få problem med att se skarpt på nära håll är ett faktum, och det kan kännas svårare att växla mellan föremål på olika avstånd. Detta kallas presbyopi, eller ålderssynthet, och är helt enkelt något som hör till när man blir äldre. Ofta skaffar man ett par läsglasögon, som sedan glöms bort eller känns besvärliga att behöva ta på och av. 

Här kan ett par progressiva glasögon vara lösningen. Med dessa slipper du växla mellan två olika glasögon för att kunna se bra på avstånd och nära håll. Multifokala glasögon är numera otroligt populära: idag ser vi att 90% av alla över 40 år väljer progressiva glasögon.