Att sätta i och ta ut linser

Att sätta i och ta ut linser

Dina ögon är känsliga. Även om det är bekvämt och säkert att använda kontaktlinser är det mycket viktigt att använda och underhålla dina kontaktlinser på rätt sätt.

Börja alltid med att tvätta dina händer samt se till att linserna är rena och att de inte är ut och in.

Att rengöra dina kontaktlinser

Lägg kontaktlinsen i handflatan och häll i en mindre mängd rengöringsvätska. Gnugga linsen försiktigt (även om du använder en vätska som inte kräver det). Gör horisontella rörelser i stället för cirkelrörelser för att undvika att skada linsen.

Se till att linsen är ren på båda sidorna. När du använder silikonhydrogel-linser ska du vara medveten om att materialet är särskilt känsligt för ansamling av proteiner, varför de måste rengöras extra noggrant.

Att rengöra dina kontaktlinser

Förvaring av kontaktlinser

När du inte använder dina kontaktlinser bör du förvara dem i ett särskilt etui. Fyll det med rengöringsvätska innan du tar ut linserna och töm det när du sätter i dina linser. 

Låt det sedan lufttorka. Byt etui var sjätte månad.

Att rengöra dina kontaktlinser
Innan du går och lägger dig

Innan du går och lägger dig

När du sover blinkar ögonen inte, vilket innebär att de inte får tillräckligt med syre, vilket leder till torra ögon. Förutom att ögonen blir torra när du sover med linser kan de också kännas röda, tjocka och smärtsamma.

Detta beror på att det inte har funnits så mycket tårvätska mellan hornhinnan och linsen under sömnen. Ibland svullnar även bindhinnan och linserna kan lätt sugas in i ögat, vilket påverkar hornhinnan eller ännu värre, det kan också leda till att du ser sämre. Så försök verkligen att ta ut linserna innan du går och lägger dig för att undvika värre saker.

Kontaktlinser och smink

Både smink och kontaktlinser är avsedda för att göra dig vackrare, men du bör följa dessa enkla regler:

Sminka dig och använd eventuella aerosoler såsom parfym, deodorant och hårsprej innan du sätter i linserna. Applicera lotion och krämer efter att du satt i linserna

Kontaktlinser och smink

Sminka inte kanterna på ögonlocken d v s den del som kommer i kontakt med dina ögon och undvik smink som innehåller glitter eftersom att det kan repa kontaktlinserna.

Ta ut linserna innan du tar bort sminket.

Kontaktlinser och smink