Det är ofta väldigt svårt att som förälder upptäcka att ett barn ser dåligt eller har problem med att läsa. Barn inser inte alltid att de ser sämre än andra. De har inget att jämföra med och förstår inte att det är ett problem. Så håll ett öga på om barnet gnuggar sig i ögonen, kisar mycket framför skärmen, klagar på huvudvärk eller skjuter sin bok mot näsan. Ett annat varningstecken kan vara att barnet beter sig klumpigt vid de mest enkla aktiviteterna t ex spiller när han eller hon häller upp mjölk i glaset.

Rådfråga en specialist

Rådfråga en specialist

Vid minsta misstanke bör man besöka en specialist för utvärdering. Barn över 8 år kan boka en synundersökning hos en optiker medan barn mellan 0-8 år hänvisas till en ögonmottagning. Ögonmottagningen utfärdar ett recept som man tar med sig till optikern.

När det väl har fastställts att ditt barn behöver glasögon finns det ett antal saker som du som förälder bör känna till.

Lyft fram det positiva

Lyft fram det positiva

Har du inte glasögon själv? Är du osäker på hur glasögon välkomnas av ditt barn? Gör det inte till en svår grej, utan prata med ditt barn och lyft fram det positiva. Att det till exempel ser coolt ut. Att ditt barn snart kommer att ha ännu roligare och blir mer närvarande tillsammans med sina vänner eller utövar sin favoritsport och hobby.

Det blir ju enklare att placera bollen innanför stolparna om man ser ordentligt. Dessutom är det behagligt att kunna följa med på lektionerna utan att få huvudvärk och bli trött framåt dagen. Så snart ett barn använt sitt första par glasögon inser de snabbt alla fördelarna.

Rätt passform är A och O

Om ditt barn är nöjd med sina glasögon från start finns det god chans att de används flitigt. För ett barn är ett första par glasögon ofta lite läskigt och ovant. Särskilt pinsamt kan det vara att bära dem i skolan till en början. Därför är det viktigt att hitta en fin och tuff glasögonbåge som är bekväm och passar barnets stil och vanor. Glasögonbågens färg är en trivselfaktor som kan göra stora skillnad.

En annan viktig faktor är komfort

Om glasögonen sitter bekvämt kommer de att användas i en större utsträckning. Ett aktivt barn måste kunna röra sig fritt både inomhus och utomhus. Oavsett om man springer runt i huset eller spelar fotboll på gatan ska glasögonen inte besvära eller glida av näsan. Det är därför särskilt viktigt att glasögonen sitter bra på näsan och har rätt storlek, vilket inte är helt enkelt. Ansikten och näsor är unika och växer dessutom fortfarande hos barn. Som tur är har personalen hos din optiker stor erfarenhet av hur en glasögonbåge sitter så bra som möjligt på en liten barnnäsa.

Även om ett barn kommer att fortsätta växa och att ögonskärpan fortfarande ändras bör man välja en storlek som passar perfekt just för stunden. Om ett par glasögon inte är bekväma i början kommer det att bli svårt att få barnet att använda dem överhuvudtaget.

Barnglasögon

Barnglasögon måste:

  • Sitta bra på näsan
  • Inte pressas mot kinderna
  • Inte sitta ovanför ögonbrynen
  • Inte vara bredare än ansiktet
Alla barnglasögon

Olyckor uppstår hos aktiva barn

Barn är aktiva, motoriken är inte fullt utvecklad och olyckor uppstår. En glasögonförsäkring kan därför vara en trygghet när olyckan väl är framme och är något man som förälder rekommenderas att ta ställning till. Läs gärna om fördelarna med en försäkring hemma i lugn och ro. 

Barnerbjudande

Direkt Optik har tagit fram ett förmånligt barnerbjudande, Kids deal, som erbjuder kompletta glasögon från 800 kr för barn mellan 8-19 år, vilket kan innebära 0 kr med hjälp av landstingsbidraget.

Barnerbjudande

Barnerbjudande

Direkt Optik har utvecklat ett förmånligt erbjudande för barn. Visa mer information.