Nattglasögon

Vill du kunna se bättre vid mörkerkörning kan du välja vårt Easy Drive-filter, speciellt framtaget för att förbättra sikten i mörkret. Denna behandling ökar bland annat kontraster och eliminerar reflektioner och bländningar från mötande bilar, för en säkrare och mer bekväm bilkörning.

Ny teknik hjälper vid mörkerkörning

Bilkörning är en av de svåraste utmaningarna för våra ögon. Ännu svårare blir det i vintermörkret. Lastbilschauffören Johan Sandberg tillbringar många timmar på vägarna varje dag och har blivit hjälpt av den nya tekniken Easy Drive-filter.

Skyltar, ljuskäglor, krön, medtrafikanter, avfarter och oväntade händelser. När vi sitter bakom ratten måste ögonen jobba hårt. De är i ständig rörelse för att fokusera och omfokusera på allt som snabbt kommer emot oss på vägen. Ofta i allt annat än optimala synförhållanden. "Saker som motljus, regn och dimma försämrar sikten och kräver mer koncentration av oss. Det är jättetufft för ögonen", säger Patrick Gelius Vall, leg. optiker hos Direkt Optik i Västerås. 

Nattglasögon från Direkt Optik

"Värst blir det i mörker"

Förutom att vi ser allting sämre så är det lätt att råka ut för bländningsfenomen när ögonen snabbt måste växla mellan en mörk väg och en mötande bils ljuskägla. Pupillerna får svårt att hinna stänga och öppna sig som de ska, många märker att det blir svårare med stigande ålder.

"Pupillen jobbar inte lika snabbt som när man var yngre och om man då kör bil i mörker, har stora pupiller för att få in så mycket ljus som möjligt och plötsligt får motljus så blir man väldigt bländad när pupillen inte hinner dra ihop sig", säger Patrick Gelius Vall.

Bättre med glasögon

Bättre med rätt glasögon

För lastbilschauffören Johan Sandberg, 44 år, är körning i dåliga förhållanden vardag. Han driver åkeriet Johans Bilfrakt i Västerås och har kört lastbil i ur och skur i 25 år. Under vinterhalvåret blir det mycket mörkerkörning för Johan, som ofta börjar tidigt på morgonen och kör mellan Sundsvall i norr och Malmö i söder. "Värst är nog snöröken, då ser man nästan ingenting ibland. Det kan vara jobbigt. Man blir trött efter en sådan körning", säger han. Att köra i regn när det är mörkt är en annan prövning, som dock har blivit betydligt enklare med rätt glasögon. För fem år sedan märkte Johan att synen blev sämre och fick glasögon för sin närsynthet.

Nyligen provade han ut nya glasögon och kompletterade med nya bländarfiltret hos Direkt Optik som är särskilt anpassat för körning. "Innan kunde strålkastarna bli som stora ljusbollar för mig, inget var skarpt. Men efter att jag fick glasögon blev det bättre och med bländarfiltret ser jag bara själva ljuslyktan. Det är mycket skarpare och inte alls som det var förut."

Specialfiltret Easy Drive

Vårt Easy Drive-filter är ett specialdesignat bländarfilter som också förstärker kontraster. Det minskar ljusstrålningen och distraherande bländning från gatubelysning, LED- och Xenon-strålkastare samt instrumentbrädan. Samtidigt säkerställer filtret att linserna tillåter mer ljus att passera, vilket förbättrar kontrasten och ljusstyrkan, även i svagt ljus och dåligt väder. Resultatet är en bekvämare, mer avslappnad sikt även i svåra körförhållanden.

"Det blir lugnare för ögonen. Många säger att de känner att ögontröttheten minskar", säger Patrick Gelius Vall. 

Lastbilschauffören Johan Sandberg håller med om att ögontröttheten minskat sedan han fick sina glasögon. "Jag kunde bli torr i ögonen och trött efter en dags körning innan, men blir inte alls lika trött nu", säger han.

Drive filter

Mer om vårt Easy Drive-filter:

  • Easy Drive är ett specialdesignat bländarfilter som också förstärker kontraster och är särskilt konstruerat för bilister.
  • Filtret minskar reflektioner och bländande ljus från motgående trafik.
  • Easy Drive ger bättre kontrast och tydligare sikt i dåligt ljus, dimma och regn.
  • Ger en tydlig vy över såväl långa avstånd som instrumentbrädan och speglarna. Smidig och enkel växling mellan visningsavstånd.
Visa alla glasögon