Ta hand om dina kontaktlinser

Tips och råd när du använder kontaktlinser

Dina ögon är känsliga. Även om det är bekvämt och säkert att använda kontaktlinser är det mycket viktigt att använda och underhålla dina kontaktlinser på rätt sätt.

 

Att sätta i och ta ut linser

Börja alltid med att tvätta dina händer samt se till att linserna är rena och att de inte är ut och in.

 

Att rengöra dina kontaktlinser

Lägg kontaktlinsen i handflatan och häll i en mindre mängd rengöringsvätska. Gnugga linsen försiktigt (även om du använder en vätska som inte kräver det). Gör horisontella rörelser i stället för cirkelrörelser för att undvika att skada linsen. Se till att linsen är ren på båda sidorna. När du använder silikonhydrogel-linser ska du vara medveten om att materialet är särskilt känsligt för ansamling av proteiner, varför de måste rengöras extra noggrant.

 

Förvaring av kontaktlinser

När du inte använder dina kontaktlinser bör du förvara dem i ett särskilt etui. Fyll det med rengöringsvätska innan du tar ut linserna och töm det när du sätter i dina linser. Låt det sedan lufttorka. Byt till nytt utui var sjätte månad.

 

Innan du går och lägger dig

Ta ut linserna innan du går och lägger dig. Om du sover med linserna kan det skada ögonen.

 

Kontaktlinser och smink

Både smink och kontaktlinser är avsedda för att göra dig vackrare, men du bör följa dessa enkla regler:

  • Sminka dig och använd eventuella aerosoler såsom parfym, deodorant och hårsprej innan du sätter i linserna. Applicera lotion och krämer efter att du satt i linserna
  • Sminka inte kanterna på ögonlocken d v s den del som kommer i kontakt med dina ögon och undvik smink som innehåller glitter eftersom att det kan repa kontaktlinserna
  • Ta ut linserna innan du tar bort sminket

 

 

Kontaktlinser av bästa kvalitet

Boka synundersökning

Din synundersökning hos Direkt Optik utförs alltid av en legitimerad optiker. Ring eller boka synundersökning online. Välkommen till Direkt Optik!
Boka synundersökning