En synundersökning hos Direkt Optik

Har synskärpan försämrats den senaste tiden? Blir du trött och kanske till och med får huvudvärk framåt kvällen? Då kan det vara bra att göra en synundersökning för att få problemet åtgärdat i tid. 

Direkt Optik följer Optikbranschens kvalitetsnorm och en undersökning tar ungefär 30 minuter. För lediga tider se www.direktoptik.se/boka.

 

 

Så här går en synundersökning till:

1. Vi börjar med en förundersökning. Du får titta in i ett instrument som ger ett första ungefärligt värde på ditt synfel. Därefter görs en tryckmätning, mer känd hos kunderna som ”luftpuffen” eftersom maskinen puffar ut luft mot ögat. Vissa tycker att det kan kännas lite obehagligt. Man gör tre stycken på varje öga för att få ett medelvärde. Pulsen påverkar hornhinnan och du får olika värden beroende på var exakt under hjärtslaget provet tas. Tryckmätningen visar om det finns en ökad risk för glaukom, eftersom det är den vanligaste anledningen till blindhet och blinda fläckar i västvärlden.

2. Sedan ställer optikern inledande frågor om din allmänhälsa, en så kallad anamnes. Man får veta ganska mycket av den. Varför du är här, vilka problem du har och vilka glasögon du tidigare har haft. En historik på personen helt enkelt.

3. Efter frågorna är det dags för inledande tester. Först kontrolleras om det finns någon tendens till dubbelseende eller eventuell ögonsmärta. Detta undersöks genom att du får följa exempelvis en pinne med blicken och säga till om du ser dubbelt eller om det gör ont. Det är för att kontrollera ögonrörelserna och se om det finns någon skelning eller om pupillerna drar ihop sig. Är det något som inte fungerar som det ska kan det vara ett tecken på ögonsjukdom eller annan komplikation.

4. När optikern försäkrat sig om ögonhälsan mäts avståndet mellan dina pupiller för att kunna ställa in instrumenten rätt. Måttet används också när glasögonen ska slipas för att få rätt optiskt centrum mellan ögonen. Annars riskerar du att få problem med dubbelbild.

5. Först nu kommer det som de flesta förknippar med en synundersökning – tavlan med bokstäver. Optikern ställer in dina värden i en foropter. När du tittar i denna så justeras styrkan successivt och du får berätta om det blir bättre eller sämre med olika val av glas. Optikern lägger in den uppmätta styrkan i en provbåge för att ytterligare bedöma din syn. Du får berätta hur det känns och eventuella finjusteringar görs. Därefter tar optikern fram ett recept där det framgår om du är närsynt, översynt, har brytningsfel eller andra synfel.

6. Slutligen är det dags att diskutera åtgärd med din optiker. Ska du ha glasögon eller kontaktlinser eller både och. I så fall, vilka glas behöver du och vilken typ av kontaktlinser är lämpliga? Om du ska ha glasögon får du råd och tips kring bågval och vad som passar just dig och din stil. Finns det indikationer under synundersökningen att det finns någon ögonkomplikation så kan du bli remitterad till ögonläkare eller ortoptist för vidare utredning.