Vill du uppdatera stilen inför den nya säsongen?

Vi bad experten Esther Budding att guida oss genom vinterns tre största glasögontrender; tonad transparens, extra large och Aviators 2.0.

Trender för vinterglasögon

Vinterns glasögontrender flörtar med såväl 70-talets tjocka bågar som 40-talets pilotbågar. Att trender går i cykler är ingen nyhet, särskilt inte för Esther Budding som jobbar med inköp för den europeiska optikkedjan Hans Anders. – Vi återkommer alltid till tidigare trender. Nu har de tunna, minimalistiska bågarna dominerat ett tag och då kommer de tjockare 70-talsbågarna som en reaktion på det, säger hon.

Vinterns glasögontrender

Den första modellen av aviators 

Den första modellen av aviators designades redan 1936 för just piloter. Under andra världskriget användes modellen av militären och blev sedan populär bland allmänheten. Sedan dess har pilotbågarna varit trendiga på såväl 50-, 70- och 80-talet, bland annat tack vare kändisar som Elvis Presley och Michael Jackson. Och nu är de alltså tillbaka igen.

Vinterns glasögontrender
Aviators

Aviators

– Aviators har sålt bra de senaste tre åren. Jag skulle inte säga att de varit otrendiga innan men mer sammankopplade med äldre män än senaste modet, säger Esther Budding. Om du vill hoppa på en trend som håller i sig några år så tror hon på de tjocka bågarna. – Den trenden börjar precis ta fart och kommer att hålla i sig de närmaste åren.

Tonad transparens: Vi har sett transparenta bågar i några år nu, men i höst får de en hint av färg. Bågar tonade i ljusgrönt, beige och ljusrosa blir populära. Välj den ton som passar dig så smälter de in fint i ansiktet.

Extra large: Tjocka bågar inspirerade av 70-talet fortsätter att vara populära. De kommer att utvecklas och bli ännu större och djärvare. Det är en motreaktion mot den minimalistiska trenden med tunna bågar som varit populär ganska länge.

Aviators 2.0: De klassiska pilotbågarna har varit trendiga i några år, men får nu en extra twist. Ett kryss över näsan, halvfälg eller ett litet gap mellan glaset och bågen är några exempel på uppdaterade aviators.