Välj rätt solglasögon


Visst är solen härlig, och nu när sommaren är här vill vi njuta av den till fullo. Men vi får inte glömma att skydda våra ögon, då solens UV-strålning är skadlig inte bara för huden, utan även för ögonen.

Hos Direkt Optik hittar du mängder av trendiga solglasögon, som förutom att vara snygga även är utrustade med UV-skydd. Här lyfter vi några viktiga detaljer som kan vara bra att tänka på vid köp av solglasögon.

Skydd mot UV-strålning

Skydd mot UV-strålning

Kontrollera att dina solglasögon skyddar mot UV-strålning. Ofta finns det märkning på bågen eller glasen t ex ”UV400”, vilket betyder att de filtrerar bort den skadliga UV-strålning som vi kan utsättas för. Det kan finnas UV-skydd även i omärkta glas, men det är svårt att själv avgöra det.

Man behöver då ha möjlighet att mäta glaset med ett specialinstrument. Många optiker kan hjälpa till med detta. Ögat har genom sin placering i ögonhålan samt av sina ögonfransar ett ganska bra skydd mot UV-strålning uppifrån, men vi exponeras även genom reflektion i vår omgivning och framförallt från ljusa, blanka ytor t ex snö och vatten i marknivå och då behövs solglasögon.

Polariserade solglasögon

Polariserade solglasögon

Polariserade solglasögon är en fördel om man t ex är på sjön och vill kunna se ner i vattnet men även när du kör bil. De tar bort spegelreflexen i alla icke metalliska ytor, vilket gör att du blir mindre bländad när du använder dem.

Undvik solglasögon med blå glas. Det blå ljuset riskerar att skada din ögonbotten och därmed ditt centrala detaljseende. Sådana skador är permanenta och läker inte.

Hos Direkt Optik kan du hitta solglasögonen som både skyddar dina ögon och som är just Du. Direkt Optik har ett stort utbud av solglasögon och självklart går det bra att välja ett eller flera par som slipade solglasögon i vårt "3 för 1"-erbjudande. Var rädd om dig och dina ögon.

Mikael Svensson, Leg. optiker/kontaktlinsspecialist