Ta hand om dina linser

Tips och råd när du använder kontaktlinser

Dina ögon är känsliga. Även om det är bekvämt och säkert att använda kontaktlinser är det mycket viktigt att använda och underhålla dina kontaktlinser på rätt sätt.

Att sätta i och ta ut linser

Tvätta alltid dina händer samt se till att linserna är rena och att de inte är ut och in.

Att rengöra dina kontaktlinser

Lägg linsen i handflatan och häll i en liten mängd rengöringsvätska. Gnugga linsen försiktigt (även om du använder en vätska som inte kräver det). Gör horisontella rörelser i stället för cirkelrörelser för att undvika att skada linsen. Se till att linsen är ren på båda sidorna. När du använder silikonhydrogellinser ska du vara medveten om att materialet är särskilt känsligt för ansamling av proteiner, varför de måste rengöras extra noggrant.

Att förvara dina linser

När du inte använder dina linser bör du förvara dem i ett särskilt etui. Fyll det med rengöringsvätska, innan du tar ut linserna och töm det, när du sätter i dina linser. Låt det sedan lufttorka. Byt etui var sjätte månad.

Innan du går och lägger dig

Ta ut linserna innan du går och lägger dig. Om du sover med linserna kan det skada ögonen.

Kontaktlinser och smink

 Både smink och kontaktlinser är avsedda att göra dig vackrare, men du bör följa dessa enkla regler:
  • Använd eventuella aerosoler, såsom parfym, deodorant och hårsprej och sminka dig, innan du sätter i linserna. Applicera lotion och krämer efter att du satt i linserna.
  • Sminka inte kanterna på ögonlocken (den del som kommer i kontakt med dina ögon) och använd inte smink som innehåller glitter, eftersom det kan repa kontaktlinserna.
  • Ta ut linserna innan du tar bort sminket.