Tips och råd

Tips för dig som ska börja med kontaktlinser


Att sätta i och ta ut linserna

Det kan verka lite jobbigt i början men när du väl lärt dig att ta ut och sätta i linserna, är det hur lätt som helst. Men om du just har börjat använda dem, kanske du vill ha några tips om hur du gör det på rätt sätt.

I våra butiker ger vi dig råd och lär dig sätta i och ta ut dina linser. Det är viktigt att du använder dina kontaktlinser på rätt sätt för att slippa obehag.

God hygien är viktig för att du ska undvika ögoninfektioner. Tvätta alltid händerna noga med tvål och vatten, innan du sätter i eller tar ut linserna. Innan du rör vid linserna ska du torka händerna med en handduk som inte släpper ifrån sig några partiklar eller fibrer.


Att sätta i kontaktlinser

Kontrollera först att din kontaktlins är helt ren innan du sätter i den. Sätt linsen på ditt pekfinger och kontrollera att den ser skålformad ut. Om den ser ut som ett tefat, är den ut och in.

Använd ditt långfinger för att dra ned det nedre ögonlocket vid ögonfransarna och placera linsen mitt i ögat. Titta neråt, släpp ögonlocket försiktigt och blinka. Det bör kännas rätt omedelbart. Om det inte gör det, ta ut och rengör den med lösningen i förpackningen och försök en gång till.


Att ta ut kontaktlinserna

Innan du tar ut linserna ska du återigen tvätta händerna noga. Även om du bara ska rengöra kontaktlinserna, ska du undvika att få in bakterier i ögonen. Påbörja sedan proceduren: Kontrollera först att linsen ”flyter” och inte fastnar på ditt öga. Blinka hårt med ögonen, tills den flyter, om den sitter fast.

Sätt ditt pekfinger på linsen och för den sakta neråt. Använd den andra handen (tummen och pekfingret) för att ta ut den.